Selectează o Pagină
Adesea, cuprinsi de emotiile declansate de apropierea admiterii, cititorii nostri ne intreaba : “Ce sa fac daca dau la Academie si nu intru? Sa stau acasa un an si invat sau sa ma duc la scoala de agenti? Poti sa ma inscriu la amandoua din prima?”
In momentul alcatuirii dosarului de candidat la Academia de Politie, exista posibilitatea intocmirii unui dosar si pentru una din scolile de agenti de politie sau subofiteri de jandarmi sau pompieri, in eventualitatea in care rezultatul examenului de admitere la Academia de Politie nu este favorabil.
Pentru ca exista candidati care sunt indecisi daca sa mearga la o astfel de scoala si sa incerce inca o data la Academie in anul urmator sau sa ramana acasa pentru a se pregati mai temeinic. Articolul de astazi va analiza aceste optiuni.

Este adevarat ca examenul scris la una din scolile de agenti sau subofiteri este mai usor in comparatie cu proba scrisa la Academia de Politie deoarece se da examen la doar doua discipline (limba romana si limba straina) si intrebarile sunt mai usoare. Aceasta inseamna ca un candidat care s-a pregatit pentru admiterea la Academia de Politie si a obtinut o medie de minimum 7 nu va avea probleme sa prinda un loc la una din scoli.

Scoala in sine este o alegere foarte buna daca doresti sa intri in sistem ca agent sau subofiter, insa poate pune piedici celor care doresc sa candideze in anul urmator la Academie. Asta desi sunt deja elevi la una din scoli, atat din punctul de vedere al banilor, cat si al timpului disponibil pentru pregatire.

In primul rand, nu este nicio restrictie pentru un elev la o scoala de politie sau jandarmi sa participe la examenul de admitere pentru Academia de Politie. Insa, in cazul in care va fi admis, elevul va trebui sa plateasca toate cheltuielile pe care statul roman le-a investit in pregatirea sa. O suma orientativa ar fi de 4500 de lei pentru fiecare an, insa cifra exacta va fi comunicata de M.A.I.

In al doilea rand, ca elev la o scoala de politie, jandarmi sau pompieri, timpul este folosit in principal pentru efectuarea cursurilor, seminariilor, studiului individual si a altor activitati in cadrul scolii. Acestea ocupa destul de mult timp, existand riscul unei pregatiri insuficiente pentru urmatorul examen la Academia de Politie.

Bineinteles, ca agent de politie sau subofiter jandarm exista posibilitatea sustinerii unui examen la frecventa redusa, insa concurenta este mult mai ridicata si locurile mai putine, astfel incat aceasta varianta nu este una optima.

De cealalta parte ar fi pregatirea de-a lungul urmatorului an. Aceasta varianta ofera mult mai multa flexibilitate in ceea ce priveste pregatirea si este cea mai buna daca se doreste admiterea la Academia de Politie. Desi un an de zile trece foarte repede, daca te pregatesti cate putin in fiecare zi si in mod constant (facand sport, citind, exersand grile si efectuand exercitii de respiratie pentru alungarea emotiilor) rezultatul se va vedea cu siguranta la urmatoarea admitere.

Desigur, multe persoane nu isi permit luxul de a sta acasa pentru a se pregati, fiind nevoie sa se inscrie la o facultate. Nu vom aborda profilul facultatii, aceasta alegere tinand de interesele fiecaruia, insa regimul de taxa este foarte important: daca se ocupa un loc la buget, in cazul in care candidatul va fi declarat admis la Academia de Politie, el va trebui sa achite taxa la prima facultate, altfel el nu va putea fi inmatriculat.

“Vreau sa ma inscriu in acelasi an si la Academie si la o scoala de subofiteri, ca sa fiu sigur ca intru macar la una. Ce trebuie sa contina dosarul?”

Dosarul va cuprinde, in mare, copii xerox dupa documentele din dosarul pentru Academia de Politie.

Pentru voi care este decizia care vi se potriveste mai mult?

error: Conținut protejat