Selectează o Pagină

Inainte de a discuta etapele eliminatorii, trebuie sa abordam intrebarea esentiala: „Pe locurile carui beneficiar voi candida si ce specializare sa aleg?”

Prin beneficiar intelegem institutia care scoate locurile la concurs pentru a primi oameni in randurile sale in urma absolvirii cursurilor Academiei de Politie. Beneficiarii sunt impartiti pe ministere:

 1. Ministerul Administratiei si Internelor
  • Politia Romana
  • Politia de Frontiera Romana
  • Jandarmeria Romana
  • Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (Pompieri)
  • Arhivele Nationale
 2. Ministerul Justitiei
  • Administratia Nationala a Penitenciarelor

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Arhivele Nationale nu vor fi tratati in acest site.

Beneficiarii de mai sus mai pot fi intalniti si sub denumirea de arme. De exemplu, arma Politie. In sens general, arma poate fi privita ca o specializare in cadrul unei armate.
 

Alegerea beneficiarului este o decizie strict personala si nu trebuie influentata din exterior (prieteni, rude, zvonuri) si nici de numarul de locuri. Pentru o imagine de ansamblu asupra activitatii fiecarei arme, un prim pas ar fi parcurgerea sectiunii Dupa absolvire.

Odata ales beneficiarul, trebuie urmarit unul din canalele de comunicare (site-ul Cadeti, site-ul oficial al institutiei respective etc) pentru a vedea cand va incepe activitatea de recrutare.

De regula, recrutarea incepe din luna mai-iunie si dureaza cam o luna de zile. Termenul exact va fi comunicat de departamentul de resurse umane (variaza in fiecare an).

Inainte de recrutare se vor afisa locurile scoase la concurs.

Datorita faptului ca Academia de Politie a trecut printr-o noua reorganizare, structura sa este dupa cum urmeaza:

 • Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative: specializarea Drept, specializarea Administratie Publica => pregateste ofiteri cu studii avansate de drept pentru diferiti beneficiari (de regula, Politia Romana, Politia de Frontiera, Jandarmeria Romana), precum si specialisti in administratie publica (acestia urmeaza forma cu taxa si nu vor avea loc de munca asigurat)
 • Facultatea de Politie: specializarea Ordine si Siguranta Publica => pregateste ofiteri de politie si ofiteri de penitenciare
 • Facultatea de Politie de Frontiera: specializarea Ordine si Siguranta Publica: pregateste ofiteri de politie de frontiera
 • Facultatea de Jandarmi: specializarea Ordine si Siguranta Publica => pregateste ofiteri jandarmi
 • Facultatea de Pompieri
 • Facultatea de Arhivistica

Trebuie punctat un aspect legat de diferenta intre specializarile „Drept” si „Ordine si Siguranta Publica”. Absolventii de Drept vor avea, pe langa brevetul de ofiter, licenta in drept, care le va permite sa urmeze cursurile de masterat (specializarea OSP necesita efectuarea unui an complementar la o facultate de drept pentru a obtine licenta in drept). Pe langa aceasta, vor avea acces la o serie de functii pentru acea specializare, precum cea de consilier juridic (functiile exacte se afla in momentul repartitiei, in urma absolvirii Academiei).

Exista posibilitatea ca alte structuri (de exemplu, Serviciul de Protectie si Paza) sa scoata locuri la concurs pentru specializarea Drept, candidatii fiind repartizati in urma admiterii, in functie de medie sau criteriile beneficiarului (candidatii nu pot opta direct pe locurile SPP, ci urmeaza parcursul normal de selectie prin Politia Romana).

error: Conținut protejat