Selectează o Pagină

Testarea psihologica pentru Academia de Politie este o proba eliminatorie, verificand daca un candidat are un profil psihologic potrivit meseriei de politist, jandarm sau altele. Examinarea psihologica cuprinde mai multe baterii de teste, atat de inteligenta, cat si de personalitate.

De regula, testarea psihologica pentru Academia de Politie este compusa din doua teste de inteligenta: un test de inteligenta verbala – cuprinzand intrebari de vocabular, asocieri de cuvinte, probleme de logica – si un test de inteligenta non-verbala – cuprinzand intrebari cu figuri. Ambele teste sunt de tip grila.

 

Pe langa testele de inteligenta, exista si teste de personalitate cuprinzand in jur de 200 de intrebari. In plus, mai este necesara si completarea unei fise de anamneza, care contine date personale precum data nasterii, date despre parinti, studii si o serie de intrebari cu raspuns liber despre propria persoana.

De exemplu, in anamneza poate exista cerinta sa va descrieti in trei calitati si trei defecte, sa ordonati o serie de culori dupa preferinte, sa descrieti un membru al familiei care v-a influentat si de ce, sa va descrieti in cateva propozitii.

Atat anamneza, cat si testele de personalitate, in mod special, nu ar trebui sa va ingrijoreze sau sa va ridice probleme deoarece se refera la datele voastre personale si nu aveti cum sa dati raspunsuri corecte sau gresite. E necesar, in schimb, sa fiti cat mai sinceri.

Trebuie facuta precizarea ca examinarea psihologica pentru Academia de Politie poate contine si alte teste in afara de cele de mai sus. Acestea raman la latitudinea ofiterului psiholog. De exemplu, se poate da testul arborelui (veti desena un copac), testul Praga (este un test de atentie – vi se va cere sa gasiti niste numere pe o foaie) sau poate exista un interviu cu psihologul (o discutie pentru a va cunoaste mai bine si a verifica o serie de intrebari de control).

 

Ghid complet pentru admitere

Toate detaliile despre procesul de admitere.

In articolul de fata, vom vorbi despre testul de inteligenta verbala si vom oferi si modele de astfel de teste, cu raspunsurile explicate, dar si fara rezolvare pentru a putea exersa.

Modele de teste de inteligenta verbala pentru Academia de Politie

Pentru inceput, sa dam cateva exemple cu tipuri de intrebari. Raspunsurile sunt ingrosate.

I. Utilizand alfabetul ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ, gasiti litera care urmeaza in seria: A – B – C – D – E – ?
Variante: A, R, M, F, V

II. Respectand regula din prima pereche, gasiti cuvantul potrivit in perechea urmatoare: CAINE – animal; FLOARE – ?
Variante: varza, trandafir, planta, buchet, gradina

III. Ce numar continua seria: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – ?
Variante: 5, 6, 10, 7, 8

IV. Care este cuvantul ce difera in seria urmatoare:
caine, peste, cerb, iepure, pisica

V. Care numar nu respecta regula in seria urmatoare:
2, 4, 6, 8, 11

VI. Apreciati daca este adevarata urmatoarea afirmatie:
“Daca toti sportivii sunt oameni sanatosi iar Ion este sportiv, atunci Ion este un om sanatos”.
Adevarat, incert, fals

error: Conținut protejat