Selectează o Pagină
imagine concurenta

Concurenta la Academia de Politie este un subiect important pentru candidati si totodata una din temerile nescrise ale acestora pentru ca tot timpul exista zvonuri care spun ca sunt multi candidati pe un loc si ca este foarte greu sa intri daca nu ai pile. Despre asta vom discuta in articolul de astazi.

 

Ce este concurenta? Ea reprezinta totalul candidatilor care au promovat probele eliminatorii – vizita medicala, examinarea psihologica si probele sportive. Numarul candidatilor dinaintea acestor probe nici nu ar trebui sa prezinte importanta, pentru ca ei se vor tria pana la sustinerea probelor scrise.

Insa multe persoane pierd din vedere urmatoarea intrebare: ce relevanta are concurenta la Academia de Politie? Mai exact, cat de pregatite sunt persoanele de care se tem candidatii ca le vor fura locurile? Aici este problema, nu faptul ca sunt 10 candidati pe un loc.

Sa luam drept exemplu situatia concurentei pentru anul 2015. In tabelul de mai jos avem fiecare arma impreuna cu locurile scoase, concurenta de la probele scrise si candidatii declarati respinsi:

La prima vedere, am putea spune ca sunt foarte multi candidati pentru armele politie si jandarmi. Insa rezultatele de la probele scrise vorbesc altceva: un procent deloc neglijabil din cei care se prezinta la admitere nu sunt suficient de bine pregatiti pentru a obtine nota minima de 6, ceea ce cu greu s-ar putea spune ca ar face parte din concurenta. Plus ca foarte multi nu se apropie nici macar de nota 7 (puteti vedea mai jos statisticile detaliate, pe arme). Astfel, asa-zisa concurenta scade considerabil si nu mai este ceva de speriat.

La urma urmei, daca un candidat este suficient de bine pregatit si obtine note suficient de mari la teste (vorbim de minimum 8 sau 8.50), discutiile despre concurenta nici nu isi au rostul.

Sa detaliem pentru fiecare arma in parte:

Prelucrare date in urma sesiunii de admitere din 2015

Dintr-un total de 1449 respinsi:
– 588 candidati au obtinut note sub 6 (40.5%)
– 412 candidati au obtinut note intre 6 si 6.90 (28%)
– 421 candidati au obtinut note intre 7 si 7.90 (29.5%)
– 28 candidati au obtinut note peste 8 (2%)

Dintr-un total de 122 respinsi:
– 27 candidati au obtinut note sub 6 (22%)
– 56 candidati au obtinut note intre 6 si 6.90 (46%)
– 39 candidati au obtinut note intre 7 si 7.60 (32%)

Dintr-un total de 243 respinsi:
– 107 candidati au obtinut note sub 6 (44%)
– 78 candidati au obtinut note intre 6.00 si 6.90 (32%)
– 58 candidati au obtinut note intre 7.00 si 7.60 (24%)

Dintr-un total de 97 respinsi:
– 34 candidati au obtinut note sub 6 (35%)
– 31 candidati au obtinut note intre 6.00 si 6.90 (32%)
– 32 candidati au obtinut note intre 7 si 7.50 (33%)

Concurenta reala pot fi considerati cei care obtin note peste 7, asta insemnand putin peste 30% din canditatii prezentati la probele scrise.

Deci acei candidati care obtin medii suficient de mari incat sa poata fi considerati buni sunt in jur de o treime din candidatii initiali.

Se pot face si mai multe calcule, tinand cont ca o medie considerata cat de cat sigura ar fi de minimum 8, ideal 8.50, procentul celor care ar obtine o astfel de nota fiind si mai mic.

Important de retinut este ca acest fenomen a fost intalnit si in sesiunile anterioare de admitere. Concurenta adevarata a fost doar o treime din totalul candidatilor care s-au prezentat la probele scrise, ceilalti neobtinand note suficient de mari.

Pe viitor, cand auziti vorbe despre concurenta, tineti cont de aceste statistici si nu va lasati influentati sau descurajati. La urma urmei, singura concurenta de care trebuie sa va temeti este doar propria persoana. Antrenati-va, faceti cat mai multe grile si straduiti-va sa obtineti o medie de 8.50 si nu va faceti griji cu privire la concurenta la Academia de Politie.

Iar pe un student cu asemenea rezultate nu are de ce sa il sperie „pilele”. Asta cu atat mai mult cu cat grilele se corecteaza pe loc la sfarsitul examenului, cu sablonul.

Cum ajung sa iau media 8,50 la admitere?

In primul rand, trebuie sa va pregatiti pentru proba sportiva si cea psihologica ca sa va asigurati ca le promovati si ca ajungeti la proba scrisa. Pentru ca media finala se obtine strict din proba scrisa (30 grile romana, 30 grile istorie, 30 limba straina), va trebui sa invatati la aceste discipline si sa exersati prin rezolvarea grilelor.

Atata timp cat esti foarte bine pregatit, concurenta nu are de ce sa conteze. Daca ai invatat, te-ai antrenat si ai trecut toate probele cu succes, pot sa fie si 100 de candidati pe loc, daca majoritatea lor obtin note mici, nu ai de ce sa iti faci probleme. Inca o data, singura concurenta care conteaza este propria persoana.

error: Conținut protejat