Selectează o Pagină
drept sau osp

Inca de la aparitia specializarii Ordine si Siguranta Publica , candidatii au fost nelamuriti in legatura cu posibilitatile pe care aceasta le ofera, mai ales in cazul in care existau si locuri pentru specializarea Drept. Acest lucru se intampla deseori in cazul armei Politie, dar ocazional si in cazul armei Politie de Frontiera. Articolul de astazi va vorbi despre diferentele dintre Drept si OSP, detaliandu-le pe larg mai jos.

 

Ghid complet pentru admitere

Toate detaliile despre procesul de admitere.

Specializarea Drept pregateste ofiteri cu studii juridice avansate. Acestia vor avea licenta in drept, pe langa brevetul de ofiter, lucru care le va permite sa urmeze studii de masterat imediat dupa absolvire. Pe langa aceasta, absolventii au posibilitatea sa sustina admiterea la Institutul National al Magistraturii (INM), pentru a accede in functii de procuror sau judecator. Trebuie facuta precizarea ca, in cazul in care un absolvent ia calea INM-ului, el va trebui sa achite statului cheltuielile de scolarizare de pe timpul Academiei pentru ca nu isi va onora contractul de a lucra timp de 10 ani in structurile beneficiarului.

Ca profil, absolventii specializarii Drept vor ocupa functii de consilieri juridici in cadrul structurilor beneficiarului. General vorbind, consilierul juridic este un ofiter specializat care reprezinta institutia sau cadrele institutiei in cadrul proceselor. Este cunoscut drept juristul unitatii.

Un semn de intrebare ar fi locul pe care absolventii il vor ocupa, existand riscul sa prinda locuri in cadrul Jandarmeriei, Serviciului de Protectie si Paza sau altor directii din cadrul M.A.I. in urma unor ierarhizari efectuate in timpul scolii.

Urmatoarele structuri au scos locuri de-a lungul timpului in cadrul specializarii Drept:

– Politia Romana
– Politia de Frontiera Romana
– Jandarmeria Romana
– Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
– Serviciul de Protectie si Paza
– Serviciul de Informatii Externe
– Directia Logistica
– Departamentul de Informatii si Protectie Interna
– Inspectoratul General pentru Imigrari
– Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor

Specializarea Ordine si Siguranta Publica (OSP) are urmatoarele diferente:
– este nevoie de urmarea unui an complementar daca se doreste obtinerea licentei in drept
– anul complementar nu este obligatoriu pentru a lucra, insa este necesar pentru a urma un masterat
– locurile scoase sunt direct la beneficiari, neexistand surpriza ca absolventii sa lucreze in alta structura dupa terminarea Academiei (de exemplu, sa doreasca sa lucreze in cadrul Politiei si sa prinda un loc in cadrul IGSU)
– profilarea este mai variata in comparatie cu specializarea Drept

error: Conținut protejat