Selectează o Pagină

Intrebari frecvente

Aceasta rubrica a fost creata pentru a oferi raspunsuri clare si succinte intrebarilor cel mai des adresate de catre vizitatori. Lista nu se vrea a fi exhaustiva, insa va fi actualizata periodic, in masura in care intrebarile sunt puse de mai multi membri ai comunitatii Cadeti.

Baietilor le este permis sa poarte parul lung?

Nu, acest lucru nu este permis de regulamentele interne, fiind vorba despre o institutie de invatamant cu regim militar.

Pot participa la admitere daca locuiesc in afara tarii in prezent?

Puteti participa la admitere doar daca aveti domiciliul in Romania (pentru a sustine probele de concurs si a completa dosarul de candidat), detineti cetatenia romana si va echivalati studiile efectuate in strainatate, aducand la dosar acte doveditoare.

Sportivii de performanta beneficiaza de facilitati la admitere?

Sportivii de performanta au de sustinut aceleasi probe ca alti candidati. Nu exista locuri separate sau tratament preferential.

Se poate practica bodybuilding-ul (culturism) in Academie?

Da, exista sala de forta in Academie.

Daca practic un sport, pot parasi incinta pentru doua ore pe zi?

Se pot face anumite concesii in cazul in care practicati un sport de performanta (membru lot national, de exemplu), in conditiile in care antrenamentele au loc dupa cursuri si nu sunt alte activitati planificate care sa necesite prezenta dumneavoastra in Academie.

Ma pot inscrie Academia de Politie si la alte academii sau facultati civile?

Da, presupunand ca nu se suprapun perioadele de admitere, in eventualitatea in care este nevoie de sustinerea unor examene. In cazul acesta, este putin probabil ca Academia de Politie sa faca o concesie pentru decalarea sustinerii probelor.

Academia de Politie ofera cazare candidatilor pe perioada admiterii?

In prezent, Academia de Politie nu ofera cazare si masa candidatilor pe perioada admiterii, acestia trebuind sa isi gaseasca pe cont propriu alternative de cazare.

In cazul in care sunt respins la Academie, pot participa la concurs la scolile de agenti in acelasi an?

Da. Se face un dosar separat continand copii xerox dupa dosarul pentru Academia de Politie daca intentia de a candida se anunta din timp. Alternativ, se poate folosi dosarul de la Academie, acesta fiind trimis la scoala de politie/subofiteri daca decizia de a candida se ia dupa admiterea de la Academie. Totusi, se recomanda informarea ofiterului de resurse umane din timp, in eventualitatea unor modificari.

Pot participa la admitere daca am fost scutit/a la sport in timpul liceului?

Da. Nu are relevanta scutirea, indiferent de perioada, in conditiile in care nu sunt probleme la probele eliminatorii (vizita medicala, proba sportiva etc).

Daca am urmat o facultate la buget, pot participa la admitere?

Se poate, insa va trebui achitata contravaloarea perioadei efectuate la buget, acest lucru facandu-se la prima facultate, nu la Academia de Politie. Cuantumul taxei se stabileste de prima facultate. Suma respectiva trebuie achitata pana la inmatricularea in Academia de Politie, fiind nevoie de o dovada de la secretariatul primei facultati care sa ateste ca suma a fost achitata.

Cum se face selectia daca am ales Drept sau OSP?

Primele x locuri alocate specializarii Drept vor fi ocupate de candidatii care au ales Drept / Drept sau OSP. Dupa ocuparea locurilor respective, doar candidatii care au ales Drept sau OSP vor continua sa ocupe locurile alocate OSP daca media le permite.

Trebuie sa fii virgin/a pentru a intra la Academie?

Nu. Este un zvon care tot circula printre candidate, insa este doar folclor. Pentru femei, examinarea ginecologica are drept scop verificarea starii de sanatate, in speta se verifica, printre altele, daca exista BTS-uri ori sarcini la momentul respectiv.

Am o intrebare legata de site-ul academiadepolitie.com

Site-ul respectiv nu este afiliat cu Academia de Politie sau cu site-ul Cadeti. Astfel, pentru orice nelamuriri trebuie contactat administratorul site-ului in cauza pentru ca atat Academia de Politie, cat si site-ul Cadeti nu vand materiale pregatitoare.

Care sunt salariile?

Salarii orientative pentru prima functie de ofiter, incluzand norma de hrana si sporuri:

 • Politie si Politie de Frontiera: ~2000 lei
 • Jandarmerie: ~2250 lei
 • Penitenciare: ~2600 lei
Daca sunt elev la o scoala de agenti/subofiteri, pot participa la admitere?

Da, insa este posibil sa fie nevoie de plata anului petrecut in scoala in cazul in care obtineti un rezultat favorabil la admitere. Suma exacta variaza, insa, ca idee, doua mii de euro pentru un an, suma putand fi achitata esalonat. Secretariatul scolii are mai multe detalii cu privire la suma exacta.

 • Politie: Campina, Cluj – se plateste
 • Frontiera: Oradea – nu se cunosc informatii
 • Jandarmi: Dragasani, Falticeni – nu se cunosc informatii
 • Penitenciare: Tg. Ocna – nu se plateste daca se merge pe aceeasi arma, in caz contrar, se plateste
La Academie totul este gratis?

Da. Statul asigura echipament, cazare, masa, instruire, asistenta medicala si o solda lunara (vreo 50 de lei, depinde de an), pe langă celelalte drepturi acordate studentilor din cadrul facultatilor civile – legitimatii de transport, tichete de tren, burse.

Pot opta pentru Politie si Jandarmi (sau alta arma)?

La inceput, da (in caz ca va razganditi etc), presupunand ca nu s-a terminat perioada inscrierilor. Insa, la admitere va trebui sa alegeti beneficiarul pe locurile caruia veti candida (cu toate ca etic ar fi sa alegeti din prima beneficiarul si sa mergeti cu acesta pana la capat). Dacă la beneficiarul respectiv exista mai multe specializari (Drept si OSP), se poate candida pe locurile alocate ambelor.

Unde trebuie sa ma inscriu?

In primul rand, dupa ce au aparut locurile si a inceput recrutarea, trebuie ales beneficiarul pe locurile caruia va avea loc admiterea. In functie de acesta, va trebui sa va prezentati in vederea inscrierii la cea mai apropiată unitate, respectiv:

 • Politie – Inspectoratul Județean de Poliție – harta
 • Politie de Frontiera – Inspectoratul Judetean de Politie de Frontiera – harta
 • Jandarmerie – Inspectoratul Judetean de Jandarmi – harta
 • Penitenciare – cea mai apropiată unitate penitenciară – harta
 • Pompieri – Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta
 • Arhivistica – Directia Judeteana a Arhivelor Nationale
La istorie trebuie sa invat din toate manualele?

Teoretic, nu. Oficial, subiectele sunt elaborate de asa natura incat fiecare manual este suficient, insa nu ar trebui sa va bazati pe un singur manual, ci sa adunati cat mai multe surse recomandate in bibliografia de admitere.

Trebuie sa am dantura perfecta?

Nu, insa nu trebuie sa lipseasca mai mult de sase perechi de dinti, mai ales in partea din fata. Eventualele carii ar trebui tratate, insa nu prezinta un impediment major daca nu sunt la vedere.

Cand incep inscrierile la Academia de Politie?

Greu de spus. Se va anunta pe site cand incepe recrutarea, cel mai probabil in luna aprilie sau mai, dar nu este o regula (poate incepe si in iunie). Urmariti site-ul Cadeti sau verifica site-ul inspectoratului judetean pentru informatii noi.

Daca detin o certificare de limbi straine (FCE/CAE/CPE/IELTS/TOEFL/etc) sau am castigat un premiu la un concurs, pot intra fara admitere?

Scutirea de sustinerea probelor scrise este acordata doar candidatilor cu premii/medalii la olimpiadele internationale sau nationale la una din probele de concurs (limba si literatura romana, istorie sau limba straina). Orice alte distinctii sau certificari de competente lingvistice nu sunt luate în considerare. In plus, candatii olimpici trebuie sa promoveze etapele eliminatorii (contravizita medical si proba sportiva) ca apoi sa fie declarati admisi din oficiu.

E obligatoriu sa stau la Academie?

In prezent, da, Academia de Politie avand rang de unitate militara, primul an de studii fiind considerat stagiu militar. Inainte era posibila decazarmarea inca din primul an, insa lucrurile s-au schimbat.

Cum pot candida pe locurile la F.R.?

Aceste locuri sunt rezervate agentilor si subofiterilor in activitate. Criterii orientative de selectie:

 • apt medical, fizic si psihic
 • vechime minim 1 an
 • recomandare din partea sefului nemijlocit si a sefului care aproba evaluarile performantelor individuale
 • aprobarea sefului sau comandantului unitatii pentru participarea la concursul de admitere
 • calificativ minim „bine” obtinut in anul anterior sustinerii concursului
 • varsta
 • fara sanctiuni disciplinare in curs
 • fara studii superioare pe locuri bugetate (din septembrie 2014 se pot achita universitatii initiale inaintea inmatricularii in anul I)
Se intra pe pile?

Tinand cont de faptul ca grilele se corecteaza pe loc, cu sablon, asta e mai mult o scuza a celor care nu s-au pregatit suficient.

Trebuie sa ai media 10 la purtare toti anii?

Momentan nu. Este nevoie ca media generală la purtare sa fie minim 8 (media la purtare an 1 + an 2 + an 3 + an 4)/4.

Pot intra daca am tatuaje?

Da, atat timp cat tatuajele nu sunt intr-o zona neacoperita de uniforma (fata, gat etc) si nu reprezinta insemne ori simboluri ilegale (zvastici etc).

Se va da admitere anul asta?

Da, ca in fiecare an. Daca nu se organizeaza admitere, se va anunta, atat pe site-ul oficial, cat si in presa.

Pot sa intru in fortele speciale dupa terminarea Academiei?

Academia de Politie pregateste ofiteri, nu oameni pentru fortele speciale. Asta e alegerea fiecaruia după absolvire, insa necesita cativa ani in operativ (pentru a indeplini cerintele). Apoi, este nevoie sa se scoata locuri la concurs, se sustin o serie de teste si interviuri de selectie.

Este o diferenta intre cadetii buni la sport si cei buni la invatatura?

Sportivii sunt foarte apreciati in Academie, posibil chiar mai mult decat ceilalti.

Care e diferenta intre arme si specializari?

Armele sunt Politie, Frontiera, Jandarmi, Penitenciare. Specializarile sunt (pentru Politie): politie judiciara, politie rutiera, combaterea crimei organizate, politie economica etc. Arma este tot un fel de specializare, insa luata la nivelul unei intregi armate.

Voi fi declarat respins daca port ochelari?

NU. Conteaza sa puteti citi panoul cu litere fara ei (distanta 5m). In Academie exista destui cadeti care poarta ochelari, insa trebuie sa va incadrati in niste limite la dioptrii, de regula +/- 3. In cazul in care sunt dubii, veti efectua o contravizita la o comisie de specialitate in cadrul contravizitei medicale.

error: Conținut protejat