Selectează o Pagină

Multi candidati cred ca examinarea psihologica pentru Academia de Politie sau scolile de agenti ori subofiteri presupune un grad de dificultate ridicat sau un nivel de inteligenta superior. In plus, exista parerea generala ca este nevoie de pregatire pentru examinarea psihologica, lucru total neadevarat, dupa cum vom arata in acest articol.

 

Examinarea psihologica are drept scop descoperirea candidatilor care se potrivesc profesiei de politist, jandarm, pompier etc (nu enumeram toate posibilitatile) din punct de vedere al inteligentei si personalitatii. De aceea este foarte important ca raspunsurile oferite in cadrul acestei probe sa fie cat mai sincere, pentru ca nimeni nu isi doreste sa lucreze intr-un domeniu care sa nu i se potriveasca din diferite motive (regim prea strict, program prelungit, oameni recalcitranti).

Legat de pregatirea pentru examinarea psihologica, aceasta nu numai ca nu este necesara, insa poate fi si o risipa de timp si bani, pentru ca este foarte dificil sa te pregatesti pentru un test psihologic. Testele psihologice evalueaza niste caracteristici innascute, intiparite in propria persoana si care pot fi foarte greu schimbate. In plus, exista riscul ca ofiterul psiholog sa descopere ca un candidat vrea sa triseze la testare, motiv intemeiat pentru a nu oferi un rezultat favorabil.

In ce consta examinarea psihologica pentru Academia de Politie? Ea contine:
– un formular cu date personale
– doua teste de inteligenta: unul de inteligenta non-verbala si unul de inteligenta verbala
– o baterie de teste de personalitate de aproximativ 200 de intrebari
Optional, in functie de dorinta ofiterului psiholog, se pot adauga teste speciale, precum testul arborelui sau un interviu.

In primul rand, trebuie inteles ca nivelul de inteligenta cerut pentru Academia de Politie este de “peste medie”, ceea ce s-ar traduce in “putin peste normal”. Marea majoritate a candidatilor nu are de ce sa isi faca griji din acest punct de vedere. Statistic vorbind, acest nivel este cel mai des intalnit, mai ales in randul tinerilor, care au acces la metode si surse noi de informare din medii din cele mai diverse. Tocmai din aceasta cauza, dificultatea intrebarilor din cadrul testului de inteligenta va fi una medie, cu exceptia catorva ultime intrebari de departajare.

Decat sa va concentrati asupra pregatirii pentru examinarea psihologica pentru Academie , mai util este sa tineti cont de cele mai importante aspecte care vor imbunatati rata de promovare: odihna si atentia.

Unul din motivele pentru care un candidat poate fi declarat neadmis (respins) la proba psihologica este faptul ca s-a prezentat la examinare fara sa se fi odihnit suficient sau, in unele cazuri, chiar deloc. Acest aspect este foarte important si nu trebuie deloc neglijat. Lipsa odihnii duce la probleme de concentrare si operatiuni, care de altfel ar fi simple, pot ajunge sa dea mari batai de cap.

Formularul de examinare contine o fraza expresa in acest sens, dumneavoastra declarand ca sunteti odihnit/a si asumandu-va raspunderea in eventualitatea in care veti declara ulterior ca nu a fost cazul, in vederea unei contestatii.

Astfel, pentru a fi odihniti, somnul trebuie sa fie de minimum opt ore si de calitate (fara intreruperi, fara probleme de disconfort). Cateva sfaturi in acest sens include ajustarea luminii in camera inaintea orelor de somn, eliminarea surselor de zgomot (de exemplu, telefonul mobil sa fie pe modul silentios) si detasarea de gandurile negative sau de emotiile puternice (asta pentru a evita starile de agitatie in timpul somnului).

Al doilea motiv frecvent care ii impiedica pe canditati sa treaca de proba psihologica este lipsa atentiei. Cititi cu atentie fiecare enunt si fiecare intrebare, fara a va grabi. Testele psihologice nu presupun raspunsuri corecte sau gresite, dupa cum veti observa in instructiunile de la inceputul fiecarui test. Va trebui sa alegeti mereu varianta care vi se potriveste cel mai bine. Iar pentru acest lucru este nevoie sa cititi cu calm, concentrare si atentie toate propozitiile si frazele. Pe langa aceasta, verificati intotdeauna foaia de raspuns pentru a va asigura ca toate intrebarile (toti itemii) au fost bifate/completate/parcurse.

Aceste sfaturi simple vin in ajutorul candidatului pentru a-i creste increderea in sine si starea de concentrare la proba de examinare psihologica pentru Academia de Politie.

Deci tineti minte:
– odihna si atentia sunt doi factori importanti de care trebuie sa tineti cont atunci cand dati orice examen
– dormiti cele 8 ore de somn odihnitor necesare pe noapte
– evitati sursele de lumina, zgomot si gandurile negative sau puternice
– cititi cu atentie enunturile in cadrul examenului
– nu va grabiti cu rezolvarea intrebarilor
– nu predati foaia inainte sa verificati ca ati completat toti itemii

Mult succes!

error: Conținut protejat